Miłośnicy włoskich potraw doskonale wiedzą, że ich końcowy smak w dużej mierze jest zależny od użytych składników. Prawdziwe produkty włoskie oryginalne często nie pochodzą z dużych fabryk i produkcji taśmowej, lecz wytwarzane są przez niedużych, lokalnych przedsiębiorców. Oczywiście według starych przepisów, które się przekazuje pomiędzy kolejnymi pokoleniami.
Również to dotyczy serów mozzarella, jakie w wielu przepisach są niezastąpione i niezbędne, w tym uwielbianej przez każdego pizzy. Ten smaczny i wyśmienity ser produkowany jest rzecz jasna w dużej ilości krajów, ale przeważnie będzie mu daleko do oryginału. Wynika to zarówno z jakości używanego do produkcji mleka, jak również pilnie strzeżonych tajemnic tworzenia. Najpopularniejsza obecnie mozzarella włoska jest robiona z krowiego mleka. Przeważnie ma kształt niewielkich, spłaszczonych kulek, zanurzonych w serwatce. Smak tej mozzarelli jest łagodny i delikatny, a przy rozrywaniu pojawiają się charakterystyczne strzępienia.
Świetnie się sprawdza w formie dodatku do sałatek czy potraw na ciepło. Lecz jeżeli ktoś będzie szukał jeszcze lepszych smakowych doznań, to ma dwie propozycje do wyboru. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka specjalnego gatunku bawołów. Dzięki większej zawartości tłuszczu ten gatunek sera posiada nieco głębszy, z odrobiną kwaskowatości smak. Za to mozzarella burrata jest bardzo delikatna i maślana, zawdzięcza to dodaniu niewielkiej ilości śmietany, która znajduje się w charakterystycznej kieszonce.
+Tekst Sponsorowany+