Najpopularniejsze odmiany włoskiego sera mozzarella

Miłośnicy dobrego jedzenia doskonale wiedzą, że na oryginalnej pizzy znaleźć się mogą tylko produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to zwłaszcza mozzarelli, będącej jednym z najbardziej popularnych rodzajów sera produkowanych we Włoszech. Większości z nas mozzarella włoska będzie się kojarzyła ze sprężystymi, białymi kulkami o kilku centymetrach średnicy. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka krowiego, pochodzącego od specjalnie wyselekcjonowanych ras, co ogromnie wpływa na ostateczny smak.

Sam ser lekko się strzępi, co jest rezultatem tego, jak się go produkuje. Dokładnie tak samo jest wytwarzana mozzarella buffala, tyle że w jej przypadku wykorzystywane jest bawole mleko. Posiada ono nieco większą ilość tłuszczów, co przekłada się na ostateczny, naprawdę charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest trochę kwaskowa, lecz równocześnie wyrazista. Jeszcze do niedawna nie była zbyt ceniona przez klientów, ale w ostatnich latach zaczyna się to bardzo zmieniać.

Duży wpływ na tę popularność będą też mieć właściwości zdrowotne, przede wszystkim niska zawartość cholesterolu. Jeżeli u kogoś na talerzu pojawi się mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to będzie można się mocno zdziwić. Ten rodzaj sera wygląda z kolei praktycznie tak samo jak klasyczny, lecz posiada w środku kieszonkę pełną gęstej śmietanki. Śmietanka ta zapewnia charakterystyczny maślany smak, tak bardzo lubiany przez wielu smakoszy. Włoska mozzarella burrata jest robiona z mleka krowiego, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 17 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać