Jakie są popularne odmiany włoskiej mozzarelli

Jeżeli ktoś zamawia prawdziwą pizzę z Włoch, to jednym z jej najważniejszych składników będzie ser mozzarella. Ser ten wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma formę niedużych, lekko spłaszczonych kulek w białym kolorze. Jego struktura jest miękka i lekko ciągliwa, a po przerwaniu tworzy postrzępione kawałki. Prawdziwa mozzarella włoska wytwarzana była pierwotnie z bawolego mleka, ale obecnie najczęściej w sklepach się spotyka produkty zrobione z mleka pochodzącego od krów.

Dzięki odpowiedniemu procesowi wytwarzania jest możliwe zachowanie mocno białej barwy, jaka jest bardzo ważna przy tej odmianie. Kulki mozzarelli mogą mieć różną wielkość, od małych, które przypominają winogrona, aż po naprawę duże, które ważą ponad kilogram. Z uwagi na właściwości ten gatunek sera jest bardzo polecany, ponieważ zawiera w sobie dużo wartościowych odżywczych składników. Jeśli ktoś zna jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, to może zapytać w nim o inne gatunki mozzarelli, jakie zaczynają się u nas cieszyć rosnącą popularnością.

Jeden z nich to mozzarella buffala, produkowana zgodnie z oryginalnymi recepturami wyłącznie z mleka bawolic. Z uwagi na to, że to mleko zawiera znacznie większą ilość tłuszczu, to ser ten ma charakterystyczny, słonawy smak, doskonale pasujący do wielu dań. Ciekawie i oryginalnie smakuje też mozzarella burrata, przy wytwarzaniu tej odmiany dodaje się do kulek niewielką ilość śmietany, przez co we wnętrzu robi się torebka z masła.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 7 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać