Czemu prawdziwa włoska mozzarella tak dobrze smakuje

O wyśmienitym smaku wielu popularnych potraw, takich jak na przykład pizza decydują drobiazgi, takie jak chociażby zastosowane do przyrządzenia składniki. Ale aby tak faktycznie było, to trzeba ją zrobić z odpowiedniej jakości mąki i pozostałych dodatków, w tym również mozzarelli. Ten gatunek sera jest produkowana przez wiele firm w rozmaitych krajach, ale jedynie mozzarella włoska smakować będzie rzeczywiście tak, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Bierze się to z kilku rzeczy. Przede wszystkim bez względu na jedzoną odmianę mozzarelli, a Włosi mają ich kilka, wszystkie są wytwarzane według starych, przekazywanych między pokoleniami przepisów.

Najsmaczniejsze sery, takie jak mozzarella fior di latte, wytwarzane są w skomplikowanym procesie, wymagającym dużego doświadczenia i wiedzy, oraz mleka dobrej jakości. W przypadku klasycznych, najbardziej popularnych mozzarelli to będzie to mleko krowie, ale w ostatnim czasie do łask wróciło także bawole mleko. Ma ono w sobie dużo większą ilość tłuszczy, dlatego wytwarzana z niego mozzarella buffala charakteryzuje się lekko kwaskowym, ale delikatnym posmakiem. Jeśli ktoś będzie chciał posmakować jeszcze innych rzeczy, to interesującą opcją dla niego może być mozzarella burrata. Przy jej produkcji do każdej z kulek dodawana jest niewielka ilość śmietanki. Z tego też powodu po rozkrojeniu wypływa ze środka płynna masa, a wszystko przypominać będzie smakiem masło, skąd zresztą wzięła się przecież ta nazwa. Aktualnie włoskie mozzarelle spotyka się coraz częściej w sklepach, z takich też powodów raczej nie będzie problemów z ich kupieniem.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 1 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać