Maryśka, znana też jako konopie indyjskie, jest wszechstronną rośliną używaną od wieków do celów leczniczych oraz rekreacyjnych. Nasiona rośliny marihuany są punktem wyjścia do uprawy nowej generacji roślin oraz mogą występować w różnych typach, z których każdy ma swoje nadzwyczajne przymiotniki. Najpopularniejsze warianty nasion marihuany to regularne, feminizowane oraz automatycznie kwitnące.
Pospolite nasienia są w największym stopniu zasadniczym rodzajem nasion i są wytwarzane naturalnie przez rośliny męskie oraz żeńskie podczas ich zapylania. Te nasiona mogą sporządzać rośliny męskie i żeńskie, jednakowoż stosunek jest nieprzewidywalny. Regularne nasiona są w wielu przypadkach używane przez hodowców i hodowców, którzy chcą stworzyć własne odmiany lub wyhodować rośliny o wyznaczonych cechach – odmiany royal queen seeds. Nasiona feminizowane są celowo hodowane, aby przygotowywać wyłącznie rośliny żeńskie.
Jest to pożądane, ponieważ rośliny żeńskie robią pąki, które są częścią rośliny, która jest zbierana i użytkowana do intencji uzdrawiających lub ewentualnie rekreacyjnych. Nasiona feminizowane są tworzone przez generujące stres rośliny żeńskie w celu wygenerowania męskich kwiatów, a następnie zapylają inne rośliny żeńskie. To gwarantuje, iż wszelkie wyprodukowane nasiona będą żeńskie. Nasienia automatycznie kwitnące są hybrydą nasion przeciętnych oraz feminizowanych. Nasiona te zostały genetycznie zmodyfikowane, by kwitnąć automatycznie, bez względu od cyklu światła.
Oznacza to, że rośliny automatycznie kwitnące mogą być uprawiane w pomieszczeniach bądź też na zewnątrz, bez potrzeby stosowania określonego harmonogramu oświetlenia. Ten rodzaj nasion jest znakomity dla hodowców, którzy nie chcą zawracać sobie głowy lekkimi harmonogramami lub ewentualnie pragną szybkich zbiorów. Pomijając tych głównych typów nasion, są również nasiona pamiątkowe, hybrydowe i bogate w CBD. Nasiona Heirloom są uważane za czyste szczepy i są nieraz określane jako szczepy „landrace”. Te szczepy to odkrywcze odmiany marihuany, które były uprawiane w ich rodzimych regionach i były przekazywane z pokolenia na generacja.