Sporo osób zastanawiać się zapewne będzie, czemu włoskie potrawy tak dobrze smakują. Jeżeli ktoś się przejdzie do włoskiej restauracji albo pizzerii, to od razu zauważy dużą różnicę w stosunku do tego z tym, co jest dostępne w innych miejscach. Na pewno ogromny wpływ mają na to przepisy, dopracowywane przez dziesiątki lat. Mimo że dania włoskie wyglądają w wielu przypadkach na nieskomplikowane, to jednak przygotowanie ich będzie wymagało pewnego doświadczenia i umiejętności.
Należy bowiem odpowiednio dobrać proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami, lecz również sposób przyrządzania i czas. Kolejną niezwykle istotną rzeczą jest stosowanie odpowiedniej jakości składników. Co oczywiste do potraw włoskich najlepsze będą włoskie produkty premium, gdyż jedynie one mogą zapewnić tak charakterystyczne, wyraziste smaki. Jeśli ktoś zamierza zastąpić je jakimś zamiennikiem, to musi się liczyć z tym, że nie uzyska odpowiedniego rezultatu. Niezwykle istotna chociażby tu jest mozzarella fior di latte.
Oryginalna została zrobiona z bawolego albo krowiego mleka, a jej konsystencja jest lekko miękka i sprężysta. Świetnie nadaje się do pizzy czy innych ciepłych dań, lecz używać jej też można do sałatek czy kanapek. To samo dotyczy szynek, oliwy czy makaronów – te zrobione we Włoszech mają znacznie lepszy, wyrazisty smak, dlatego tak dobrze się sprawdzają w typowych daniach. Jest to efektem tego, że przeważnie produkty włoskie producent wykonuje je według tradycyjnych receptur, jakie dopracowano do perfekcji.
+Tekst Sponsorowany+