Mozzarelle włoskie – dlaczego są tak popularne

Jeżeli ktoś lubi włoską kuchnię, a niewiele jest ludzi jakim nie będzie smakować, pamiętać powinien o jednej ważnej rzeczy. Wyśmienity smak potraw jest przede wszystkim rezultatem składników wysokiej jakości, jakie zostały użyte do ich przygotowania. Z tego też powodu jeżeli ktoś planuje zrobić spaghetti albo pizzę, to produkty włoskie oryginalne na pewno mogą mu w tym bardzo pomóc. Takie jak chociażby mozzarella włoska, jaka sprawdza się bardzo dobrze zarówno na makaronach i pizzach, jak też jako dodatek do kanapek czy sałatek.

Najczęściej spotykana wersja takiej mozzarelli, którą kupić można w większości sklepów, wytwarzana jest z mleka krowiego. Przez to ma ona delikatny smak i biały kolor, oraz miękką strukturę. Ten ser sprzedawany jest najczęściej w formie niedużych kulek, jakie są umieszczone w woreczkach z zalewą.

Mozzarella jest zdrowa i pożywna, bowiem zawiera w sobie dużo białka, witamin i składników mineralnych. Tradycyjna mozzarella robiona jest przez wiele firm, choć do włoskich oryginałów z reguły jest im daleko. Lecz Włosi mają też parę innych gatunków mozzarelli. Jednak z nich to mozzarella buffala, jaką się robi w tradycyjny sposób z bawolego mleka. Mleko to ma w sobie znacznie więcej tłuszczu, co z kolei wpływa na to, że smak sera jest lekko kwaskowy. Bardzo delikatna także jest mozzarella burrata, która jest kolejnym tradycyjnym włoskim produktem. Tę delikatność zawdzięcza niedużej kieszonce, w której znajduje się niewielka ilość śmietanki, przypominającej w w swoim smaku masło.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 5 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać