Nie bez przyczyny kuchnia z Włoch przez wielu jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Naturalne składniki i bogate smaki powodują, że lazania, pizza czy spaghetti cały czas się cieszą niesłabnącym powodzeniem. Jeden z takich składników to oryginalna mozzarella włoska, jaka od dziesiątków lat jest wytwarzana zgodnie z oryginalnymi recepturami. Sam proces produkcji takiej mozzarelli nie jest skomplikowany, lecz na końcowy smak wpływają różne czynniki.
Bardzo ważna jest jakość użytego do wytwarzania mleka, lecz również dużo znaczenia ma doświadczenie i wiedza serowarów. Żeby uzyskać produkt najwyższej jakości trzeba poszczególne rzeczy robić w odpowiednim momencie, a żeby to zrobić dobrze to trzeba dysponować wieloletnią praktyką. Z tego też powodu mimo wysiłków nie włoskie firmy nie są w stanie wyprodukować tak dobrych serów, bowiem ich produkty zupełnie inaczej będą smakowały.
Wiedzą to też bardzo dobrze kucharze, jakim zależy na najwyższej jakości swoich potraw. Pragnąc tę jakość zachować wykorzystują oni do pizzy czy lazanii jedynie najprawdziwsze produkty włoskie oryginalne, przez co mogą o tę jakość zadbać. Samych serów mozzarella jest dużo odmian, poza najbardziej klasycznym rosnącą popularnością chociażby się cieszy mozzarella buffala. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z bawolego mleka, które ma dużo więcej tłuszczu. Przez to buffala ma charakterystyczny, lekko kwaśnawy posmak, a równocześnie jest łagodna i bardzo delikatna.
Bez żadnego problemu kupić ją można w dobrych sklepach z żywnością z Włoch, i świetnie się nadaje do wielu typowych potraw. Niezwykle interesująco prezentuje się także w smaku mozzarella burrata. Przy produkcji tej mozzarelli w kulkach robi się niewielką kieszonkę, do której następnie się wlewa gęstą śmietankę. Dodatek ten daje lekko maślany, delikatny smak, zresztą od którego pochodzi nazwa sera, a po przecięciu kieszonki z wnętrza wypływa śmietankowy płyn.
+Tekst Sponsorowany+