Mało jest osób, którym nie będzie smakować pizza, dostępna w ogromnej ilości odmian i wersji. To jest chyba najbardziej kultowe z dań włoskich, jakie cieszy się wielką popularnością na całym świecie. Ale jeśli ktoś faktycznie zechce zakosztować prawdziwego smaku tego dania, to albo musi pojechać faktycznie do jakiegoś włoskiego miasta, albo znaleźć jakąś naprawdę dobrą restaurację. Taką, w której nie tylko będzie pracował kucharz świetnie znający wszystkie sekrety włoskiej kuchni, ale również stosujący odpowiednie składniki. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, jak znacząco produkty włoskie oryginalne wpływają na końcowy smak serwowanych potraw.
Doskonale wiedzą o tym jednak kucharze włoscy, którzy starają się w ten sposób zagwarantować jak najwyższą jakość. To tak naprawdę dotyczy wszystkich składników, począwszy od mąki, makaronu i oliwy, a kończąc na serach i szynkach. Oczywiście można je spróbować zastąpić innymi produktami, ale w większości przypadków różnica w końcowym smaku będzie jednak widoczna. Dlatego też jeżeli ktoś lubi gotowanie, a tym bardziej lubi smak włoskiej kuchni, to jednak powinien sięgać po oryginalne produkty. Szczególnie że z ich zakupem w ostatnim czasie nie ma żadnych problemów. W wielu sklepach dostępna chociażby jest prawdziwa mozzarella włoska, która jest ważnym składnikiem wielu dań.
Przecież się bez niej nie obejdzie żadna pizza, ale gości też powszechnie w różnego rodzaju sałatkach czy gorących daniach. Ser faktycznie pochodzący z Włoch robiony jest przede wszystkim zgodnie z tradycyjnymi recepturami, przekazywanymi wśród wytwórców z pokolenia na pokolenie. Dodatkowo kuchnia włoska producent stosuje wyłącznie mleko najlepszej jakości, pochodzące od wyselekcjonowanych ras zwykłych krów lub niekiedy również bawolic. W ostatnich latach bowiem rosnącym zainteresowaniem się cieszy wśród smakoszy mozzarella włoska, produkowana wyłącznie z bawolego mleka. Przez to, że zawiera ono znacznie więcej tłuszczów, to gotowy ser ma lekko kwaśny, wyrazisty smak.
+Tekst Sponsorowany+