Tradycyjne sery z Włoch są popularne w wielu krajach, i bardzo słusznie cieszą się takim wzięciem ze względu na ich wyjątkowy smak. Sery takie, jak również pozostałe produkty włoskie są robione jedynie z naturalnych surowców i zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.
Szczególnym uznaniem cieszy się mozzarella włoska, która jest podstawą każdej dobrej pizzy. Typowe mozzarelle są oczywiście wytwarzane z krowiego mleka, mają postać białych, miękkich kulek. Struktura tego sera jest lekko rozciągliwa i miękka, a przed sprzedażą są pakowane do foliowych torebek wypełnionych serwatką. Klasyczna mozzarella jest najbardziej rozpowszechniona, ale warto też zwrócić swoją uwagę na inne jej odmiany, które zbyt dobrze jeszcze u nas nie są znane. Jedna z nich to mozzarella buffala.
Wywodzi ona z rejonu Kampania, a jej podstawową cechą będzie to, że się ją produkuje ją z bawolego mleka. Początkowo nie doceniano jej specjalnie, lecz dzisiaj zmienia się to mocno z uwagi na lekko kwaskowy, charakterystyczny smak. Bawole mleko zawiera więcej tłuszczu, ale jednocześnie dużo niższy poziom cholesterolu, jest więc dużo zdrowsze od krowiego. W naszych kuchniach coraz częściej pojawia się też mozzarella burrata. Z kolei ten ser przypomina początkowo tradycyjną mozzarellę, ale jego konsystencja jest zupełnie inna, z półpłynnym wnętrzem. Ta odmiana sera produkowana jest z mleka krowiego z zawartością śmietany, i to właśnie ona nadaje mu maślany, oryginalny smak.
+Tekst Sponsorowany+