Przeglądając sklepowe półki bez problemów zauważy się na nich niewielkie woreczki, w jakich umieszczone są serowe kulki w zalewie. Tym serem jest mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych gatunków sera. Jest on szczególnie ceniony w kuchni włoskiej, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, ale też i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Lecz prawdziwa mozzarella włoska według wielu osób bardzo się różni od tego, co można znaleźć w naszych sklepach. Wynika to z paru rzeczy. Przede wszystkim na jej końcowy smak bardzo mocno wpływa użyte do produkcji mleko. A to pochodzące od włoskich krów jest świetnej jakości, zwłaszcza tych trzymanych w niedużych gospodarstwach. Z takich gospodarstw pochodzi też najbardziej ceniona odmiana właśnie tego sera, to znaczy mozzarella fior di latte.
Wytwarzana jest ona wyłącznie w kilku regionach Włoch, według tradycyjnych receptur. Sam proces produkowania jest precyzyjny i długi, ale zadbanie o wszystkie szczegóły zapewnia wyjątkowy smak produktu końcowego. Niewielkie gospodarstwa włoskie słyną także z produkowania innego rodzaju mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego sera zamiast mleka krowiego wykorzystuje się mleko bawołów. Posiada on dużo większą zawartość tłuszczu, co ma duże przełożenie na ostateczny smak. Ta mozzarella jest bowiem bardziej wyrazista, a jednocześnie kwaskowa. Zawiera też dużo więcej różnego rodzaju odżywczych składników, dzięki czemu jest cennym składnikiem w codziennej diecie.
Rosnącą popularnością wśród wielbicieli kuchni włoskiej cieszy się też mozzarella burrata. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka, lecz w trochę odmienny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niedużą kieszonkę, do której wlewana jest niewielka ilość śmietanki. Dzięki temu po przecięciu mozzarella burrata ma płynną konsystencję, a przy tym bardzo delikatnym maślany smak, tak bardzo lubiany przez wiele osób.
+Tekst Sponsorowany+