Włoskie sery mozzarella – czemu nadają się świetnie do różnych dań

Miłośnicy kuchni włoskiej będą twierdzić, że jest ona najsmaczniejsza na świecie, i jest w tym sporo racji. A z całą pewnością jest bardzo popularna, o czym można się przekonać odwiedzając różnego rodzaju kraje, w jakich bez problemów znajdzie się chociażby kultową pizzę. Sekret dań z włoch tkwi w kilku rzeczach. Przede wszystkim jest to prostota, w wielu przypadkach wystarczy bowiem tylko kilka produktów, żeby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Ogromnie ważne są również przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy, które zostały dopracowane niemalże do perfekcji. No i na zakończenie trzecia niezwykle ważna rzecz, a mianowicie używane do przyrządzenia składniki.

Oczywiście każdą potrawę zrobić się da z byle jakiej mąki, szynki, sera czy pomidorów. Lecz jeżeli porówna się później smak z potrawą, w której zostały zastosowane prawdziwe włoskie produkty, to będzie można od razu zobaczyć różnice. Jednym z takich składników, które smakują najlepiej w oryginale, jest mozzarella włoska. Ten gatunek sera wykorzystywany jest powszechnie w dużej ilości potraw, podawanych na zimno i ciepło.

Oczywiście żadna porządna pizza nie obejdzie się bez niego, lecz znajdziemy go także w zapiekankach, tartach czy sałatkach. Dzięki temu, że po stopieniu ciągnie się bardzo apetycznie, to w ten sposób podbił serca wielbicielom dobrego jedzenia z całego świata. Mozzarella jest dostępna w wielu różnych gatunkach i rodzajach, produkuje się ją z bawolego lub krowiego mleka. Z tego pierwszego jest robiona mozzarella buffala, jaka w ostatnich czasach zyskuje ogromnie na zainteresowaniu, z uwagi na swój charakterystyczny smak i dużo właściwości odżywczych. Bardzo ciekawie też smakuje mozzarella fior di latte, jaka przez wielu znawców uznawana jest za najsmaczniejszą odmianę tego sera. Tajemnica tych serów tkwi przede wszystkim z wysokiej jakości mleka, które jest używane do ich wytwarzania. Lecz dużą rolę też odgrywa sposób produkcji, niejednokrotnie kuchnia włoska producent wykorzystuje tu ręczne metody, jakie naprawdę dopracowano przez wiele długich lat.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 3 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać